fredag 4. juni 2010

What A Night!

... eller dag, om du vil.
Denne streiken, altså.
Klokka tolv kom mannen på jobb med snuppa. Fint bs da, men så fikk hun en plate vaffel med jordbærsyltetøy. Satte ins. Hjemme var bs fortsatt fint. Så da fikk hun den grøtskåla hun ville ha. Og dermed var vi i gang. Har målt og målt og gitt insulin på insulin. For to timer etter middag viste tre målinger etter hverandre 19, 15 og 22. Den siste på en annen bs-måler, for å være på den sikre siden.

Og sånn holder vi på. Jenta er tørst, tisser, er sulten, vil har mer mat og jeg synes det er tøft å stå alene og klø meg i hodet og være redd for å gi henne så mye ins at hun faller dramatisk. Blæh!

Nattdoser er hermed satt tilbake på 4.

Jeg gleder meg til å skrive noe rasende festlig og positivt på denne bloggen, gitt.

ps: Er vafler gift for diabetikere? (Det var kantinevafler, så vi vet jo ikke hva som er i dem. Nok en lærdom lagt i den store blå boka.)

2 kommentarer:

 1. Min erfaring:
  Alt som har mykje karbo og mykje fett, gjerne kombinert med lite fiber er "gift". Døme:
  vafler, boller, pommes frites, chips, bakt potet med feit saus til, pizza, risengrynsgraut (og særlig med sukker på), brownies (av ein eller annan grunn er sjokoladekake ok - kanskje mindre fett?). Gir blodsukkerstigning som er grei å handtere i starten, men på grunn av fettet blir heile prosessen forlenga, og der vil vere blodsukker som må håndterast i mange, mange timar etterpå.

  Alt som har mykje karbo og lite fiber, og som ikkje blir kombinert med meir "riktig" mat kan vere utfordrande: Kvit ris (utan mat til), fiberfattige brødvarer (utan anna til), frokostblandingar (omtrent alle), lørdagsgodt i form av skumputer og gelegreier, og mykje anna også. Effekten (hos oss), er litt som over, men ikkje fullt så ekstrem. Høg blodsukkerstigning som stort sett er greit å håndtere, men der kjem kanskje ei overrasking litt seinare når rapiden begynner å gi seg. Unntaket er dersom ho er aktiv - då kan kanskje dette vere nok til å løyse problemet. Av dei matvarer eg nevnte over er ris vanskeligast. Den fyller magen veldig med masse karbo og lite fiber. Skikkelig bs-bombe :D

  Når deg gjeld fett, dette er med på å fordele BS over tid. Kombinerer ein dette med maaaasse karbo, ja, så får ein maaaasse karbo over lang tid. Blir det kombinert med protein i staden (f.eks kjøtt med feit saus og salat), har ein eit måltid som ein nesten ikkje treng insulin for, og fettet vil hjelpe på å halde BS meir stabilt over tid.

  NB: eg er ingen spesialist - ta dette som erfaringar frå ei diamamma - ikkje noko anna.

  Og det er sikkert ikkje lurt å nekte jentungen den maten ho har aller mest lyst på, særlig dersom diabetes får skulda. Då får ein heller lage seg reglar for familen som alle må følge ;) Og det går heilt fint an å ha risengrynsgraut altså - ein må berre vite at det må ekstra målingar til. Ikkje ideelt den dagen ho skal på overnattingsbesøk aleine f.eks.

  SvarSlett
 2. Takk for at du deler kunnskapen din, Kjersti. Både her og under. Det setter jeg stor pris på.

  Vi levde egentlig ganske sunt før diagnosen, og enda mer etter. Baguetter finnes ikke i kostholdet, sjøl om det hendte de var kjappe løsninger en og annen gang før.

  I dag har vi holdt strikt regime og økt insulindosene, men likevel er hun nå på 15,9, etter å ha ligget på sju tidligere i dag. Vi skriver det på gelé- og popcornkontoen. Det er tross alt lørdag. (Men det smaker ikke godt for oss voksne når vi ikke treffer som vi ønsker.)

  Ellers legger jeg meg dine ord på minne om tabbekvoten nå i starten. Vi lykkes og feiler og lykkes og feiles. Mindre aktivitet pga streiken og nytt pc-spill i hus, eller kanskje bare på tur ut av hvetebrødsdagene?

  SvarSlett