mandag 21. juni 2010

Finspist

Det er rart med mat. Før vi ble lagt inn på sykehuset hadde R knapt smakt knekkebrød. Men der og da sto det framme, og ble på ett eller annet vis hennes nye mat. Knekkebrød med brunost. Morgen og kveld. Ikke det optimale, men for oss var det viktigst at hun spiste. At hun nå er - unnskyld uttrykket - dritlei knekkebrød med brunost, skjønner vi godt.

Å ha en finspist diabetiker i huset er ei ekstra utfordring. Og vi sliter virkelig med å få til et variert kosthold.
Så hva spiser hun?

 • knekkebrød (grovt og fint) med brunost eller salami
 • ristet brød med leverpostei (den er ny, gitt)
 • risengrynsgrøt (elsker)
 • hamburger (med grovt brød)
 • fiskeburger (med grovt brød)
 • pølser (med ris eller brød)
 • tomatsuppe
 • fullkornsspaghetti (har vi dårlig erfaring med)
 • taco (det vil si kjøttdeig pluss litt ost, agurk og grovt pitabrød)
 • og drikker Fun Light
Før diagnosen gikk det mye i hurraprodukter som nudler og yoghurt.
Hva jeg vil fram til med dette innlegget? Vet ikke. Trenger bare å skrive det ned. Tusen mattips hjelper jo ikke på den som rynker på nesen av det meste, men jeg tar gjerne imot tips likevel.

Og så depper jeg litt i kveld over å ha bommet på insulinmengden. Tre dager uten ansvar og vips - total amatør!

6 kommentarer:

 1. Åh, sukk, eg kjenner meg veldig igjen. Jenta var var vanskelig med mat. Ho VAR, men er blitt veldig enkel etter kvart. Vår ernæringsfysiolog var opptatt av å ikkje gjere mat til ei negativ greie. Aldri tvinge, aldri overtale med at "et du den opp, så skal du få den som du egentlig vil ha". Vi gjorde det siste likevel, og det funka. Ho fann ut at maten ho aldri ville ha var ganske ok likevel. Eg skreiv litt om det her: http://sukkerungen.wordpress.com/2009/02/13/vil-ikke-ha/

  Eg kan elles fortelle at vi i dag har hatt pannekaker, bacon og ertersuppe til middag. Ein favoritt her i gården, men vi har det ikkje så ofte. Det er utfordrande for blodsukkeret. Ho åt 5-FEM-5 pannekaker. Og suppe. Og masse bacon. Vi kjørte på med insulin. Igjen og igjen. Veldig fine mål, og la seg i 9-tida med 5 i blodsukker. Nå høyrde eg henne tusle ut på badet for å tisse. Det er eit sikkert tegn, og eg innser at eg har gløymt meg ut - burde målt for lenge sidan. Og kva er ho i? Jo, TJUEÅTTE!! gaaaah. Men eg skuldar på meg sjølv, og ikkje pannekakene. Det er MIN feil, eg VEIT at når ho et pannekaker, så skal ein måle jevnt og trutt i minst 9-10 timar.

  Sånn - nå ser du, vi bommar alle saman :)

  SvarSlett
 2. Takk for linken, Kjersti, skal sjekke den ut.
  Jeg håper og tror at snuppa med tida vil tørre mer i matveien. Jeg kunne en gang i verden aldri tenke meg å røre rømme ... eller mye annet, for den del.

  Og takk for at du deler "nederlagene". Felles trøst:-) Håper dere får henne ned på rimelig vis. Tror det er "min feil"-syndromet som plager meg mest for tida.

  SvarSlett
 3. vi er inne i en matlei fase, vi og. sara spiser nesten ikke middag lenger, skal bare ha brød, gjerne uten pålegg. frokostblanding er vår nye hit, det er stadig vekk flere typer som kommer og får nøkkelhullsmerking og har lite tilsatt sukker.
  ellers virke det som at det hjelper å inkludere sara i matlaginga, iogmed at hun er så liten, får hun bare stå ved kjøkkenbenken på en stol og røre i en skål med tulleingredienser, men hun vet jo ikke det(!)

  tenkte å tipse deg om et par av oppskriftene fra matbloggen min som kanskje kunne vært noe for en kresen frøken, grov ovnsbakt pannekake:
  http://hobbykokka.blogspot.com/2009/04/ovnsbakt-pannekake.html
  og en vaffeloppskrift fra min lavkarbo slankekur for et års tid siden, sukrinen i oppskriften kan byttes ut med litt fruktose, da blir kbh innh høyere, (vet ikke om sukrin kan gies til barn?)bytt ut seterrømme med kesam, så blir det sunnere.
  http://hobbykokka.blogspot.com/2009/02/mine-lavkarbovafler.html

  ikke depp over høye tall, det er noe vi alle diabetesforeldre får i ny og ne, noen ganger er det helt uten en logisk forklaring også, så man får være fornøyd med å vite årsaken dersom det er pannekaka sin skyld!

  SvarSlett
 4. De frokostblandingene vi har pleid å ha har jo vært reine sukkerbomber, som corn flakes, så hvis du har kommet over noen sunne, barnevennlige, så vil jeg gjerne vite mer.
  Og takk for oppskriftene!
  Har bokmerket den bloggen også :-)

  SvarSlett
 5. vi bruker denne
  http://www.wasa.com/no/fullkorns-galleriet/#/no/produkter/flingor/4crispmixapple/
  helt fri for karber er den jo ikke, men slettes ikke av de værste. selv synes jeg den smaker papp...hehe, men vell verdt et forsøk.
  ellers har fedon en musli som selges i helsekost, husker jeg rett, er det ca 7 kbh pr 30 g/posjon, men det er ikke sikkert den faller i smak hos en kresen liten jente!

  SvarSlett
 6. Takk skal du ha!
  Jeg har aldri vært noen frokostblandingsspiser, men mannen spiser en del. Han har forsøkt å få snuppa til å smake på hans favoritter, men de har vel ikke falt maksimalt i smak.

  SvarSlett