tirsdag 1. november 2011

God dag?

Det må sies å være en god start på dagen, i alle fall, når frøkna våkner med bs på 4,5 dagen etter Halloween, som hun tok helt og fullt del i. Dog under en viss overvåking.

Men hun var altså kvalm.
Til tross for at hun la seg på et greit bs og sov sammen med meg, og jeg merket ingen urolig søvn.
Så hvorfor denne veldige kvalmen?

Vi vet ikke. Men vi vet at hun nå har begynt å snakke om pumpe. Sjøl belønningsark hjelper ikke på å få satt langtidsdose i lår andre steder enn det ene stedet legen satte et rødt kryss over med tusj. Vi googler og googler pumpeliv og gruer oss mer enn vi gleder oss. Det er det ukjente. Del gjerne gode erfaringer med meg. Jeg trenger det.


8 kommentarer:

 1. Jeg håper hun går for pumpe :-) Det gjør livet lettere for de fleste, og man blir mer fleksibel. Feks ved at man kan stille ned basalen ved mye lek, eller opp ved lange bilturer eller reiser. Det kan se veldig skummelt ut når det er snakk om å skyte inn pumpehullet, og jeg skal ikke legge under en stol at det gjør veldig vondt noen ganger! Men det er ikke ofte det gjør vondt, som oftest merker jeg det ikke.

  Jeg skjønner jenta di er lei av å sette insulin, og jeg vil bare gjøre deg oppmerksom på at det fort kan gå over til at måltidsdoser også ikke vil bli/blir satt. Fet skjedde med meg - selv om jeg var eldre og selv om jeg forsto hvor idiotisk det var!

  Lykke til!! :-)

  SvarSlett
 2. Takk, Heidi, for rådene og erfaringene. Uvurderlige!

  SvarSlett
 3. Som Heidi poengterer, pumpa har en "ekstrafunksjon" siden basalen kan påvirkes nårsomhelst, eks litt høyere midlertidigbasal etter risengrynsgrøt/pizza/halloween, eller lag en midlertidlig lavere (eller helt på 0 ie pr halvtime) ved føling (vi gjør dette om natta/leggetid ved lave verdier)

  Men, den på passes på, skal helst ikke bli for varm, kald eller våt.
  Siden det kun er hurtigvirkende insulin i den, er man også sårbar for ketoacedose dersom nåla faller ut ved leggetid og ikke oppdages i løpet av natta, men diasykepleier har betrygget meg med at man våkner og må tisse, så det er en varsellampe! ;) (det gjør desverre ikke Sara, siden vi fortsatt bruker bleie om natta, men det kommer vell en helt bleiefri tid snart!)

  Uansett, jeg liker pumpa! :)

  SvarSlett
 4. Etter å ha stått i pumpekø i over et halvt år, skal jeg få pumpe denne måneden:) Gleder meg veldig, selv om jeg også er veldig spent på det nye og ukjente. Kan selvsagt ikke komme med noen erfaringer siden jeg ikke har pumpe enda, men kan jo gjenta det en foreleser sa til oss sykepleierstudenter på diabetesseminar i dag: De aller, aller fleste blir veldig fornøyd med pumpe. I alle årene denne foreleseren hadde jobba som diabetessykepleier, hadde hun bare opplevd én gang at en diabetiker leverte pumpa tilbake :)

  SvarSlett
 5. Vår jente fikk pumpe da hun var 7 år(er nå 12). Må innrømme at vi var ganske så skeptiske. Og det vil alltid være både pluss og minus sider med pumpe.Men vektskåla heller mest på pluss siden for vår del. For oss var det største plusset at hun blir friere i forhold til hvor mye hun spiser og når. Vi gir litt insulin før hun spiser og så gir vi bare litt mer hvis det skulle trengs.Er hun ute å leker så er det mindre styr når hun trenger insulin påfyll.Vi har aldri opplevd ketoseforgiftning selv om blodsukkerert har vært litt vel høyt.Trenger hun insulin om natten er det bare noen trykk unna istedenfor å stikke.Vi skifter kanyle annenhver dag.Litt vondere , men bedre enn å sette pennen flere ganger daglig. Det kan virke litt skummelt i begynnelsen. Hos oss var nok det å sette kanylen det største hinderet. Har vært endel tårer hos både snuppa og foreldre. Men det blir bedre! Dere vil lære underveis, akkurat som dere har gjort siden jenta deres ble syk.Den verste delen er unnagjort, nå er det bare å gjøre livet enda litt bedre og lettere for dere alle.Problemene som kommer underveis vil dere klare å løse. Lykke til !

  SvarSlett
 6. Tusen takk for at dere deler! Jeg krysser så veldig fingrene for at hun skal få en så god opplevelse som mulig. Det kommer nok en del spørsmål her etter hvert hvis valget faller på pumpa.

  Noen som vil fortelle om sine pumper, forresten? Mange å velge i? Forskjell på nåler, utover lengde, hvor er det best å sette? Jenta vår er jo egentlig ei lita flis ...

  SvarSlett
 7. Eg kan berre stemme i med dei andre :) De får sjå på det som eit forsøk i alle fall - kan gjere avtale om å teste det ut i nokre vekers tid, for så å "evaluere" om dette var bra eller ei. Ein kan alltids gå tilbake til sprøytene igjen om ein vil, så sånn sett er det ingenting å tape på å prøve :) Vi har brukt Emla-krem i fire år, og er veldig fornøgd med det. Eg nevner det nå, i tilfelle vonde stikk skulle vere eit problem. Vår jente syns ikkje skift av brønn/slange er noko som helst problem - ho minner oss faktisk på det. Vi skiftar kvar 3-4 dag, men vurderer å gå ned til kvar 2-3 dag. Elles har vi svært få negative opplevingar, og mange positive. Pumpa er lita og nett, og ca. like kul som ein annan teknisk dippedutt.
  Masse lykke til i alle fall - eg heng med her :)

  SvarSlett
 8. Vi bruker også pumpe og det går bra. Det går å skifte fram og tilbake mellom pumpe og sptøyter. Ibland er det bedre med sprøyter (lange baddager for eksempel). Så du får en frihet å velge. Vi bruker medtronic sin pumpe. Den fungerer bra. Du kan lagge inn hvor mange karbohydrater som ska spises og så regner den ut hvor myeinsulin som skal settes.
  Vi bruker ikke emla, men is til bedøvelse. Lykke til med testing av pumpe.

  SvarSlett